-
Čas přípravy30 minut
-
Doba vaření1 hodina, 15 minut
-
Porce6
-
Celkový čas1 hodina, 45 minut
Nejlepší krémová rybí polévka
Nejlepší krémová rybí polévka je v českých kuchyních tradičně podávána při štědrovečerní večeři. Tato polévka se připravuje z hlavy a kostí kapra, kořenové zeleniny, vody a koření. Podle chuti lze použít jikry, mlíčí, kapří maso, smetanu na zjemnění či bílé víno pro navinulou chuť.
Suroviny na přípravu rybí polévky:
Vývar:
- Rybí kosti – 500g
- Kořenová zelenina – 200g (mrkev, petržel, celer)
- Cibule – 50g
- Voda – 2l
- Pepř černý celý – 5 kuliček
- Nové koření – 5 kuliček
- Bobkový list – 5 lístků
- Sůl – 1 špetka
Polévka:
- Rybí maso – 200g (případně jikry, mlíčí)
- Rybí vývar – 1,5l
- Kořenová zelenina – 300g
- Cibule – 100g
- Máslo – 50g
- Hladká mouka – 50g
- Petrželka – 1 svazek
- Muškátový oříšek – 1 špetka
- Sůl, pepř – dle chuti
- Smetana – 200ml, ke šlehání
Postup přípravy rybí polévky:
- Nejprve si připravíme vývar: Vezmeme větší hrnec se studenou vodou, vložíme do něj rybí kosti a zeleninu.
- Přivedeme k varu, stáhneme plamen, sebereme pěnu, přidáme divoké koření a pozvolna táhneme asi 1 hodinu. Necháme pouze mírně probublávat. Po hodině scedíme přes husté síto či plátýnko.
- Poté připravujeme polévku: Cibuli a kořenovou zeleninu na polévku nakrájíme malé kostičky a orestujeme na másle.
- Zaprášíme moukou, zalijeme trochou vychladlého vývaru, zavaříme jíšku a krátce provaříme.
- Dolijeme vývarem, přidáme na kostičky nakrájené rybí maso, popřípadě jikry a mlíčí, které jsme si uvařili zvlášť v osolené vodě.
- Dochutíme solí, pepřem, špetkou muškátového oříšku a přidáme smetanu ke zjemnění polévky.
- Nakonec můžeme zdobit nasekanou petrželkou.
Vyzkoušejte také:
- Nejlepší bramborový salát (nejen na Vánoce)
- Domácí vaječňák (vaječný koňak)
- Nejlepší cookies (pravé americké sušenky)
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review